De geschiedenis van Steenderen ligt op straat

flyer tegelroute SteenderenSteenderen heeft een bijzondere wandelroute van ongeveer 3,2 km langs zeventien grote granieten foto-tegels. De tegels van vijftig bij vijftig centimeter liggen in de trottoirs op historische locaties in het dorp. Het zijn meestal plekken waarop bijzondere gebouwen hebben gestaan. Ook gebouwen of straatbeelden die dusdanig gewijzigd zijn dat ze niet meer op de oude situatie lijken, zijn meegenomen in de route.
De tegels vormen een rolstoel- en rollatorvriendelijke wandelroute die de wandelaar aan de hand van gelaserde foto's en een korte beschrijving terugbrengt in de tijd.

Startpunt

Fototegel 5 in Steenderen: Oude mannen- en vrouwenhuisJe kunt je fiets of auto parkeren op het marktplein bij Café Heezen. Daar zijn tijdens openingstijden ook routes verkrijgbaar. Anders: Bij Coop Aalderink Dorpsstraat 16 of bij Camperplek Landlust, Landlustweg 2.

De route start bij de eerste tegel op de hoek van de Dorpsstraat en de JF Oltmansstraat.

Naast tegels van verdwenen gebouwen zoals het landhuis Bramelstede, verenigingsgebouw Concordia, zomerverblijf Buitenlust en 2 molens is de tegel van het voormalige gemeentehuis een voorbeeld van een gebouw dat wel bewaard is gebleven. De tegel van de Dorpsstraat en de Landlustweg zijn voorbeelden van een bijzonder straatbeeld.
 

Route

Tegelwandelroute Steenderen

 

Tegels

 1. fototegel 2 in Steenderen: Het BoogmanhuisBramelstede
 2. Het Boogmanhuis
 3. Marktplein
 4. Openbare Lagere School
 5. oude mannen- en vrouwenhuis ELIM
 6. RK Sint Joannesschool
 7. Huize Buitenlust
 8. Smederij Booltink
 9. Chr. Lagere School de Akker
 10. Molen van Franken
 11. HECI en Virtex
 12. Molen van Breukink
 13. Dokterswoning de Haverij
 14. Landlustweg ca. 1910
 15. Concordia
 16. Logement de Zwaan
 17. Dorpsstraat rond 1930

 

Behalve in Steenderen, zijn er ook tegelroutes in Vorden, Zelhem, Hengelo en Hummelo. De wandelroutes worden in de nabije toekomst onderling verbonden door fietsroutes, zoveel mogelijk door andere dorpen en buurtschappen binnen de gemeente Bronckhorst.